Skip to content
To WdKA graduates platform
Daan
Gijsman

De Verloren Herinneringen van Oma Fien

Welkom bij mijn afstudeer project

 

Dit is een verhaal over dementie.
Afscheid nemen en de goede keuzes maken tegenover je familie. Wat voor moeilijke situaties ouder worden met zich mee kan brengen.

In dit verhaal volgen we de olifantenkudde van oma Fien.
De laatste tijd kan ze zich maar moeilijk dingen herinneren. Nena, de jongste van de kudde ziet alles gebeuren. Wanneer Nena en oma Fien verdwalen in de jungle, zijn ze aangewezen op de herinneringen van oma om de weg weer terug te vinden. In het boek lezen we voornamelijk vanuit Nena’s oogpunt, maar hoe ziet oma Fien de dingen, nu ze aan het vergeten is?

Door middel van de AR app die je kunt downloaden bij het boek, krijg je toegang tot haar gedachten, wat dient als een extra conversatie tool voor de jonge lezers.

Pagina 2 uit boek ‘De Verloren Herinneringen van Oma Fien’

In de bovenstaande illustratie zien we een scene waarin Oma Fien en Nena op weg zijn naar de Paradijspoel. De weerspiegeling in het water geeft al weer wat Oma Fien zich herinnert van vroeger, en daarbij verward met het heden. In de video hieronder, zien we hoe dat zich in AR visualiseerd.

AR Illustration example 1
AR Illustration example 2

De AR app staat dus metafoor aan de beleveniswereld van Oma Fien. Zo snappen jonge lezers beter dat Oma Fien, wie dementerend is, een andere realiteit ervaart die wij niet kunnen waarnemen. De app biedt een kijkje in het hoofd van Oma Fien.

Verschillende scenes uit het boek.