Skip to content
To WdKA graduates platform
Merel
Jansen

Se Parler

Project details

Year
2020
Programme
Fine Art
Practices
Autonomous
Minor
Public & Private

De film Se Parler speelt zich af binnen een systeemopstelling waarin alle elementen met elkaar verbonden zijn. Verbinding is een energetisch begrip dat zich niet op een plek noch in een tijd begeeft.’

‘In de film Se Parler is te zien hoe de zwangere Merel op de Oude Begraafplaats Gouda een crystal grid op een graf plaats. Dit doet zij naar aanleiding van een droom waarin zij door een man werd gevraagd of zij een crystal grid op zijn graf wilde plaatsen. Tijdens het maken van het crystal grid zijn op de achtergrond onverklaarbare stemmen en andere geluiden te horen die Merel in de afgelopen twee jaar op de Oude Begraafplaats heeft opgenomen. In het beeld van de film zijn regelmatig energetische activiteiten waar te nemen. En soms wordt Merel door toevalligheden getroffen…’

Over het project

Vanaf september 2017 tot en met juni 2019 heb ik onderzoeken gedaan op de Oude Begraafplaats in Gouda. Mijn onderzoeken bestonden voornamelijk uit het opnemen van geluiden, zogenaamde EVP’s. Daarnaast heb ik zoveel mogelijk beeldmateriaal verzameld. Maar het onderzoek liet ook andere vormen van waarnemen toe. Zo heb ik mij bijvoorbeeld regelmatig door het toeval laten overtreffen. Al mijn bevindingen heb ik verzameld en zo ben ik tot een eindwerk gekomen. Het resultaat is de film Se Parler geworden.
De film Se Parler is tevens mijn afstudeerwerk geworden. De film is in januari 2020 gepresenteerd binnen een systeemopstelling bestaande uit edelstenen en mineralen.

Over mijzelf

Tijdens mijn puberteit raakte ik gefascineerd door alles wat met paranormale fenomenen te maken heeft. Toen ik tijdens mijn studie aan de Amsterdamse theater academie de rol van Jeanne d’Arc mocht vertolken maakte ik voor het eerst kennis met het onderwerp hekserij en Wicca.

Na een periode op de Amsterdamse theater academie gestudeerd te hebben, ben ik in het jaar 2013 aangenomen op de basisopleiding Beeldende kunst en vormgeving van de Hoge school voor de Kunsten Utrecht. Na het behalen van mijn certificaat ben ik van start gegaan met de opleiding Fine Arts, maar al snel bleek dat ik mij daar niet goed kon aarden. Ik heb daarom ook een toelating gedaan op de Willem de Kooning academie in Rotterdam, waar ik in 2015 dan ook ben aangenomen.

Tijdens mijn opleiding tot autonoom beeldend kunstenaar op de Willem de Kooning academie heb ik mij verder verdiept in onderwerpen die alles te maken hebben met spiritualiteit. Met name mijn liefde voor kristallen, edelstenen, en mineralen kwam sterk naar voren binnen mijn werken. In de studierichting Public and Private wist ik deze passie te koppelen aan een prachtige locatie, namelijk de Oude Begraafplaats in Gouda.
Maar ook mijn liefde voor het schrijven bleef niet geheel ongezien. Tijdens mijn stageperiode ben ik gastredacteur geweest bij Indebuurt Gouda. Ik ontfermde mij daar werkelijks over de rubriek ‘mysteries.’

Naast mijn studie op de Willem de Kooning academie ben ik aan verschillende cursussen begonnen zoals Reiki en Shamballa. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om een studie tot energetische en holistisch therapeut, naast mijn huidige studie tot autonoom beeldend kunstenaar te gaan volgen. Op deze manier kon ik mijn kennis en kunde over spiritualiteit echt gaan verbinden aan de begraafplaats.

In januari 2020 ben ik afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie.

Toekomst

Op dit moment ben ik te vinden onder de (handels)naam Integer Art. Het woord integer kan zowel in het Nederlands als in het Engels geĂŻnterpreteerd worden. Integer staat in het Nederlands voor een oprecht, fatsoenlijk, eerlijk en betrouwbaar persoon. In het Engels (en Latijn) betekent het woord integer een ‘gaaf geheel’ – een heel getal- zonder decimalen. Het woord Heel is afgeleid van het woord Heilig.

Binnen mijn artistieke onderzoeken houd ik mij bezig met waarneming in de breedste zin van het woord. Hoofdzakelijk voer ik mijn onderzoeken uit op plaatsen met een hoge energetische en spirituele lading. In het bijzonder ben ik vaak te vinden op oude begraafplaatsen. Ik laat mij o.a. inspireren door de kwantumfysica, het hermetisme, neutraal monisme en de getallenleer van Pythagoras.

Andere naamgeving

Op 31 oktober 2020, tijdens Samhain (het Keltische nieuwjaarsfeest), zal ik in het huwelijksbootje stappen. Ik heb ervoor gekozen om de naam van mijn aanstaande man aan te nemen. Ik zal vanaf die datum de achternaam Walraven gaan dragen. Vermoedelijk betekent de naam Walraven begraafplaats. De naam Integer Art zal vanaf 31 oktober komen te vervallen en wordt dan definitief vervangen voor de naam Merel Walraven.