Skip to content
To WdKA graduates platform
Thyra
Bakker

Alternatieve fietsroutes Rotterdam: vermijd de straten met de meeste luchtvervuiling

Project details

Year
2020
Programme
Spatial Design
Practices
Social
Minor
New Earth

Hele kleine deeltjes in de lucht zoals fijnstof hebben grote invloed op onze gezondheid. Met mijn onderzoek ben ik gaan kijken hoe we in Rotterdam op korte termijn ervoor kunnen zorgen dat we in minder vervuilde lucht leven.

Met dit onderzoek kwam ik erachter dat de meest vervuilde straten ook vaak de belangrijkste fietsroutes vormen. Daarom ben ik gaan kijken hoe ik straten met minder luchtvervuiling kan gebruiken om een alternatieve fietsstructuur te creëren. Door via deze alternatieve routes te fietsen, adem je schonere lucht in en fiets je bijvoorbeeld ook door rustigere staten waar meer ruimte word gemaakt voor fietsers, voetgangers en beplanting.

Het grootste deel van de nieuwe routes gaat over bestaande wegen en in dit document kun je zien hoe ik de knelpunten heb opgelost, om alles op elkaar aan te laten sluiten. De routes worden aangegeven met de trottoirband, die samen met de trottoirtegels en het straatmeubilair één geheel vormen. Op verschillende plekken heb ik de parkeerplaatsen eruit gehaald om te laten zien hoe de stad eruit kan zien als er meer ruimte komt om te fietsen, lopen en te ontspannen. Ook biedt dit meer ruimte voor bomen en planten, wat niet alleen de kwaliteit van de buitenruimte verbeterd maar ook helpt bij waterberging, het tegengaan van het hitte-eilandeffect en bijdraagt aan het afvangen van fijnstof.

Alternatieve fietsroutes Rotterdam
online pdf